Duiding

‘WereldNV’ klonk net iets te pretentieus, laat staan GottAG (Gott Aktiengesellschaft). Vandaar ‘OekeneNV’ als benaming die een dorpsgemeenschap als collectieve onderneming met sameng(h)ang moet verklaren. Ook het OekeneNV-logo moet dit symboliseren: klik op LINK Logo.

Koe met bad OekeneNV

‘Oekene Inviteert’ – cultuur

Oekene is de kleinste Roeselaarse deelgemeente. Een doorsnee Vlaams landelijk dorp met kerk, dorpsplein, bakker, slager, herberg en enkele middenstandszaken en dat helaas, zoals vele bij een stad aanleunende dorpen, dreigt te verstedelijken.

Om verstedelijking tegen te gaan werd geopteerd om het dorp een elan van ‘kunstdorp’ mee te geven. Pretentieus of niet, ‘Oekene, het Latem van Roeselare’, dit in navolging van ondermeer St-Martens-Latem, Deurle en Mullem die ook nooit hun authenticiteit zullen verliezen aan steden zoals Gent of Oudenaarde.

Echter vergt dit bijtijdse en standvastige alertheid en inspanningen.

De Vlaamse cultuurprijs ‘Dorp op Stap’ was effectief de uitgelezen opstap om zich in die zin te profileren. Op grond van bovengenoemde doelstelling werd Oekene genomineerd voor West-Vlaanderen. Ons dorp mocht het Festival van Vlaanderen/Brussel verwelkomen om aansluitend een quasi complete dorpsverhuizing te ondernemen voor een cultuuruitstap naar Brussel die werd afgerond met een klassiek concert in BOZAR.

Sindsdien werden talloze concerten georganiseerd in ons pittoreske St-Martinuskerkje dat er zich uitermate toe leent gezien zijn uitzonderlijke akoestiek.

Mede dankzij ons historisch Van Peteghemorgel uit 1781 staat Oekene telkenjare geafficheerd voor het Internationaal Orgelfestival. Tussentijds wordt het Rococo-orgel graag geaaid door menig organist waaronder onze begenadigde Kapellmeister-Bachkenner Dirk Blockeel die ook geregeld de klavecimbel gevoelig beroert.

Onder de noemer ‘Oekene Inviteert’ verwelkomden wij tevens het orkest Nuove Musiche met vioolsoliste Eugenia Ryabinina die bij ons haar try-out deed als geselecteerde voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2012. Ook Esther YOO, vierde laureate Koningin Elisabethwedstrijd konden wij bewonderen. Vivaldi ’s ‘Vier Jaargetijden’ werd onberispelijk neergezet door de Franse vioolsoliste Amanda FAVIER. Het pianorecital met P-A. VOLONDAT en het vioolconcerto met Mickhaïl BEZVERKHNI, beiden winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd, vormden ontegensprekelijk topaffiches. De Bachcantates zijn de ultieme cultuurhoogstanden.

Tussendoor worden in ‘Café Plancher’ toneelvoorstellingen, lezingen, kleinkunstavonden en miniatuurtheater georganiseerd.

Niettemin worden ook volkse feesten mee ondersteund die het dorp zijn aard bepalen en helpen vrijwaren, zoals de Oekense Gardeboefeesten die intussen in 2014 hun 40-ste editie beleefden. In 2015 wordt een nieuwe traditie ingeluid onder de noemer ‘Oekener Festspiele’ met klassieke concerten als ouverture van de volkse feesten.

Cultuurinfo:  ‘Oekene Inviteert’   –   Uit bekommernis: Bedenking   –   Ode: https://www.youtube.com/watch?v=IswreuK2Myg

‘De LINK’ – mobiliteitsalternatief – lokaal collectief huis-aan-huis vervoer op afroep

– Mobiliteit is van levensbelang –

De huidige maatschappij is vooral auto-afhankelijk ingericht.
Voor een grote groep mensen schept dit problemen en zeker in een landelijk dorp: senioren nemen uiteindelijk afscheid van hun wagen en jongeren hebben sowieso geen rijbewijs. Fietsen of stappen is niet altijd evident en immer beroep doen op anderen is moeilijk of gênant. Veel facetten van het leven gaan daardoor verloren!
Uit noodzaak overwegen sommige gezinnen zelfs een 2de of een 3de auto dit terwijl Jan Modaal reeds voor één auto minstens anderhalf uur per dag moet werken.
Niet enkel door de kosten zwichten velen de auto, maar ook files, stress, parkinggebrek, gruwelijke (weekend)ongevallen, boetes, alcoholcontroles, milieu-besef en -taxen e.d. … ontraden de auto.
Het openbaar vervoer biedt ook niet altijd soelaas want de opstaphalte is vaak te ver of de afstaphalte is zelden de eindbestemming.
Is een alternatief duur en impopulair? Betekent een mobiliteitsalternatief inruilen van mobiliteitscomfort? 
    Heeft de overheid een opstapje nodig? Kunnen we lokaal een voorbeeld stellen?
In landelijk Oekene, de kleinste Roeselaarse deelgemeente, werd in 2009 n.a.v. de Vlaams Prijs ‘Dorp met Toekomst’ gedurende 4 maand het origineel burgerinitiatief ‘De LINK’ uitgewerkt, een mobiliteitsalternatief dat op z’n minst het spanningsveld en de problemen rond mobiliteit verzacht en bovendien een meerwaarde biedt aan iedere bevolkingsgroep en het algemeen belang.
‘De LINK’ is spontaan gegroeid uit de werkelijke noden en op vraag van de bevolking en is in de praktijk uitgewerkt door de lokale verenigingen als een vorm van zelfredzaamheid. Dit dienstbetoon werd inmiddels ondergebracht in een aparte vzw Collectief ‘De LINK’. Voor meer info klik op ‘De LINK’.

Dorpskrant ‘OekeneNV’/De LINK

Een dorpskrant om de inwoners te informeren omtrent lokale evenementen en initiatieven. Geef voor eind nov. 2014 Uw gegevens door om het dorpskrantje te ontvangen en maak kans op een origineel cadeau.

Edities en mededelingen: Info

Besluit:

het streven van Collectief ‘OekeneNV’ is om welvaart, welzijn, besef en cohesie in de samenleving te bevorderen in harmonie met de natuur. Dit wordt nagestreefd door van onderuit lokaal maatschappelijke projecten concreet uit te werken of te steunen en in ’s lands etalage te zetten ter bezinning, inspiratie en navolging. ‘Efficiëntie en Ethiek’ vormen daarbij ons Prädikat omdat wij schatplichtig zijn ten aanzien van de volgende generaties inzake overdracht van ons cultureel erfgoed en omwille van onze bedenkelijke ecologische voetafdruk. Moge de projecten ‘Oekene Inviteert’ en ‘De LINK’ daarvan getuigen (Oekene Inviteert’ en ‘De LINK’).

Voorstellen, opmerkingen, hinten, medewerking en een ferme geut humor zijn ten allen tijde van harte welkom!

Laat Uw e-postadres achter via oekeneNV@live.be en wij houden U graag op de hoogte inzake komende evenementen en initiatieven.

Alvast vereerd met Uw interesse,

Collectief ‘OekeneNV’/organisatie vzw Collectief ‘De LINK’.

– Bezoek onze sponsoren door hun logo aan te klikken –

Logo Van Harte Driemo

____________________________________________________________________________________________________